Theo Wijsman

Media


Theo Wijsman en de liefde voor autotechniek

 

OSSENDRECHT – “Voor uw old- en youngtimer” staat er op het visitekaartje van Theo Wijsman. Al sinds zijn vroegste jeugd is hij gefascineerd door auto’s en techniek. Na een lange carrière in, onder en rond alles dat maar wielen heeft startte hij zijn eigen bedrijf, dat zich toelegt op de restauratie, het onderhoud en het poetsen van mooie, oudere auto’s.

 

Wie bij Theo binnenkomt wordt begroet door twee rode katers. “Aston en Martin”, stelt hij ze voor. De kenner weet dan meteen genoeg. Theo (57) noemde zijn huisdieren naar zijn favoriete automerk, het Britse Aston Martin. “Mijn absolute droomauto”, zegt hij. Als klein ventje struinde Wijsman al rond bij garages en sloperijen. Zo ontstond een passie voor auto’s en techniek, zoals je die weinig meer ziet. Het afstellen van een carburateur verwordt in autoland zo zoetjes aan tot een soort vergeten kunst, maar Theo kan er uren over vertellen. “Een carburateur is een prachtig stukje techniek, zo zie je het tegenwoordig niet meer”, zegt hij, “ik hou van de uitdaging van het opsporen en oplossen van problemen aan auto’s. Vandaar ook mijn liefde voor oudere auto’s, bij moderne auto’s gaan veel dingen elektronisch, en kun je als vakman niets meer zonder laptop. Ik hou van techniek, niet van elektronica.”

 

Theo werkte als monteur en plaatwerker bij de regionale Opel-dealer Mazairac, maar hij deed ook technisch onderhoud bij Philip Morris en was jarenlang vrachtwagenchauffeur. “Tsja”, lacht hij, “techniek en rijden, ik heb altijd met passie gevolgd.” Die passie is nu dus uitgemond in een bedrijf, waarmee Theo zijn mede-autoliefhebbers van dienst wil zijn. “Ik leg me toe op het onderhoud en de restauratie van old- en youngtimers”, vertelt hij, “dan zijn auto’s van 15 jaar of ouder. Een onderhoudsbeurt of kleine reparatie is evengoed mogelijk als een volledige restauratie. Ik doe het allemaal ontzettend graag en beschik over alle materialen. Maar omdat ik vanuit mijn eigen garage werk zijn mijn overheadkosten laag, en dat geldt dus ook voor mijn uurtarief.” Trots toont Theo foto’s van een project waar hij trots op is: een Peugeot 504 Cabrio die hij van een volledig gedemonteerd wrak omtoverde in een Franse schoonheid die de wegen een flink stuk mooier maakt. In zijn werkplaats staat het karkas van een Volkswagen T1-bus, die hij momenteel voor een klant restaureert. “Die wordt heel mooi”, zegt Theo, “ik werk er met heel veel plezier aan!”

 

Eigenlijk werkt Theo met plezier aan elke auto. Of het nou om een reparatie, een restauratie of een professionele poetsbeurt gaat. “Ik kan elke auto professioneel polijsten, en behandelen met Waxoyl, dat is een zeer goede coating, waarop twee jaar garantie op behoud van de lak wordt afgegeven. Na de poetsbeurt krijgen klanten een fles autoshampoo mee en een speciaal flaconnetje waarmee ze na een rit gemakkelijk vuil en vliegen kunnen verwijderen. Elke auto die hier buiten rijdt is weer in showroomconditie. Van buiten, maar ook van binnen, want ook de bekleding reinig ik professioneel.” Elke klant kan gebruikmaken van de haal- en brengservice die Theo Wijsman biedt, elke oldtimer wordt met evenveel zorg en respect behandeld. Dat spreekt voor zich bij iemand die zo veel van auto’s, en dus van zijn werk houdt.